Språknedsättning

Hel dag med mina kollegor på Riksgymnasiet – Tullängsskolan, Virginska och Risbergska. Inbjuden talare var legitimerad logoped Hanne Uddling som föreläste under förmiddagen om elever med språkstörning. Hanne började med att faktiskt sätta ljuset på begreppet språkstörning och föreslog att vi istället skulle benämna funktionshindret med språknedsättning (trots att den medicinska termen är språkstörning). Hon jämförde det med t ex hörselnedsättning och tyckte att vi alla skulle försöka jobba in ett nytt begrepp när vi pratar om detta funktionshinder.

Hanne gick sen vidare till att rita följande bild på tavlan: Ljud/Ord/Grammatik/Pragmatik och förklarade att för en generell språkstörning/språknedsättning så ska alla nivåer ha en skada men att det finns gradskillnader och återigen jämförde hon med ett annat exempel, hur musikalisk man kan vara eller motsvarande ”funktionshinder” att vara helt tondöv eller bara sjunga lite falskt när man är trött.

IMG_1805

Under hela föreläsningen pratade hon om vårt språk som livsviktigt och hon liknade vårt användande av språket som ett stort bibliotek, med bokhyllor, lånedisk och en bibliotekarie som hela tiden ”jobbar åt oss” och hämtar rätt ord, begrepp, bok i vårt bibliotek för att tolka ord och sammanhang. Vid en språknedsättning är det just i ”biblioteket” problemet ligger, kanske dålig kvalitet på bokhyllorna, för få bokhyllor, för kort lånedisk som ska hantera alla beställningar eller kanske en bibliotekarie som blir trött i fötterna och måste vila med jämna mellanrum.

Hanne gav oss många handfasta tips under föreläsningen bl a att använda de tidsenliga lärverktyg som finns att tillgå. ( Länktips: Logopeden i skolan ) Hon pratade också mycket och länge om bildstöd och att träna eleverna att visualisera ord, begrepp och sammanhang. Vidare så pratade hon sig varm om flippat klassrum för att elever ska kunna titta igenom en film så många gånger som precis hen behöver för att ta till sig materialet och sist men inte minst; vikten av att ta små korta pauser, så att ”bibliotekarien” kan få vila sina fötter en stund och ladda om.

Det var min sammanfattning av en lång och givande dag där även gruppdiskussioner under eftermiddagen fick stor plats. Det jag tar med mig från idag är framförallt två saker som hon sa:

  •       Det som är bra för elever med språknedsättning – är bra för alla elever!
  •       Med rätt inställning kommer man långt!

Två saker att hålla sig fast vid när vardagens vindar blåser hårt kring oss och man känner sig förvirrad och inte riktigt vet var man ska börja.

2 svar på ”Språknedsättning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *