Såg en film häromdagen som Anna Karlefjärd och Ola Henningsson, verksamhetsutvecklare vid Barn och ungdomsförvaltningen i Karlstad gjort.
Filmen är tydlig och enkel och tar upp lärares professionella dokumentation och relationen mellan dokumentation, kommunikation och rättssäker bedömning.
Filmen satte igång massor av tankar och jag har inte riktigt kunna släppa mina funderingar på hur vi i matematikundervisningen kan vara professionella och rättssäkra i vår dokumentation och bedömning. I ämnet matematik har vi – som jag ser det – en tredimensionell ämnesplan med förmågor, centralt innehåll och kunskapskrav att undervisa utifrån, bedöma och således också dokumentera. Hur gör vi det på ett sätt som är lätt att förstå för elever, vårdnadshavare och också för våra kollegor om de av någon anledning behöver ta över vår undervisning och bedömning?
Jag har inga bra svar, jag har provat med olika sorters matriser men jag tycker alltid att det känns otillräckligt och att hur man än vänder sig inte får med alla tre dimensioner i ämnesplanen. Hur gör du? Har du hittat den perfekta dokumentationen som är lätt att arbeta efter och lätt att kommunicera? Tar tacksamt emot tips och eftersom jag dagligen arbetar med elever med språknedsättning så är det otroligt viktigt att hitta ett sätt som är lätt att kommunicera. Lätt och rätt alltså – inte lika enkelt som det låter.
Pingback: Uppstart av läsåret eller terminen | Pearltrees