Så blev det till slut vinter iallafall och dagens vinterdag på riksgymnasiet, Tullängsskolan gjorde verkligen skäl för namnet. Det fanns massor av aktiviteter för våra elever att välja på, skidåkning i Romme, längdskidor, skridskor, curling och vinterpromenad med tipspromenad och korvgrillning. Våra organisationsproffs till idrottslärare, Alenka och Karin, hade planerat dagen och sen delegerat uppgifter till övriga lärare. Själv deltog jag på vinterpromenaden upp till Sörbyskogen där mina kollegor fixat eld, korvgrillning och varma drycker. Vi fick prova att tända eld med tändstål och vägen dit kantades av en lagom svår tipspromenad. När vi tuggat ur och eldat slut på veden gick vi tillbaka till skolan i ett ymnigt snöfall. Vinterdagen levde som sagt upp till förväntningarna och levererade en riktig vintrig upplevelse. På eftermiddagen fortsatte vi med samarbetsövningar i mindre grupper inomhus och sen kunde eleverna välja ytterligare aktiviteter efter intresse. En lite annorlunda men mysig dag tillsammans med elever och kollegor.
Månadsarkiv: januari 2014
Blogga av mig lite
Måste bara få reflektera lite här med er innan jag stänger butiken för idag. Har börjat arbetet med modulen Algebra med mina lärare på Navet. Idag inledde vi arbetet med del två och syftet idag var att få syn på kritiska aspekter i undervisningen som är nödvändiga för att eleverna ska förstå och kunna gå vidare. Innan jag kom till dagens träff med matematiklyftet var jag ganska splittrad. Jag upplevde texterna vi läst denna vecka som krångliga och abstrakta med många nya, svåra ord och sammanhang. Jag var mycket tveksam hur jag skulle kunna angripa dagens innehåll och få till en meningsfull diskussion. Så jag slängde mig ut. Skrev upp följande på tavlan:
Jag ställde mig vid tavlan och körde bara igång. Jag tänkte att jag låter det rulla på. Själv hade jag otroligt svårt att på min egen kammare hitta alla aspekter som man behöver synliggöra för att lösa uppgiften. Jag hamnade direkt i ett uttryck med bokstäver som symboler och förstod inte riktigt själv hur jag hittade dit. Men nu vet jag. Tack vare vår sammansättning av lärare från åk 1-9 så fick vi till en fantastisk diskussion. Lärarna vågade tänka högt och vrida och vända på sina tankar. De resonerade och kommunicerade. Jag försökte sammanfatta och provocera och här och där krånglade jag också till det, både medvetet och omedvetet. Vi fastnade en lång stund vid symbolen för det okända.
I uppgiften stod det ”n” men med risk för att förväxla det med antalet ”en” så bytte vi till ”z”. Men ”z” med slarvig handstil på tavlan blir ju ”2”…. så fortsatte vi ett tag och landade i att vi inte behöver börja med en bokstav. Vi kan använda en symbol, vilken som helst. Därav stjärnan på tavlan nedan. Nästa steg är förstås att infoga bokstäver som symboler i olika uttryck men jag hoppas ”stjärnan” ska bli en påminnelse om hur viktigt det är att eleverna verkligen förstår bokstävernas användning i algebran.
Jag är ganska stolt över att jag vågade köra på trots att jag inte hade bilden klar för mig från början. Mest stolt är jag dock över mina modiga lärare som vågar dela med sig, ifrågasätta, stöta och blöta tillsammans. Häftigt också att se hur de närmar sig en gemensam uppgift som denna utifrån sina egna vardagliga erfarenheter och möten med eleverna. Vill du hitta uppgiften i sin ursprungliga form så finns den här på sidan 4.
Matematik på teckenspråk
Äntligen har jag lyckats få till min första ”flippade” film med matematik på teckenspråk, en tanke jag grunnat på länge men inte haft tid att förverkliga. I fredags hittade jag 15 min då jag och Iren ”Jullan” Juhlin, en av skolans teckenspråkstolkar, kunde testa min idé.
Vi ställde upp min mini-ipad på ett högt bord och satte igång. Vi filmade allt i en tagning och idag har jag redigerat filmen i iMovie och lagt på start- och slutbilder samt höjt ljudnivån. I slutet av filmen la jag till några uppgifter där eleverna kan kontrollera om de förstått begreppen vi presenterar i filmen. Nu ligger den på min youtube-kanal och resultatet blev så här:
Om mina kollegor tror på idén kommer jag ha som mål att spela in flera filmer under vårterminen tillsammans med Jullan. Syftet är att göra korta filmer som förklarar matematiska begrepp med både tal och teckenspråk. Detta har jag letat efter på nätet men ännu inte hittat några. I samband med mina efterforskningar så hittade jag däremot en intressant artikel av Elsa Foisack publicerad av NCM i Nämnaren 2001. Nyfiken letade jag vidare och hittade även hennes avhandling ”Döva barns begreppsbildning i matematik”. Har inte hunnit läsa denna drygt 200 sidor långa text än men den får stå på läslistan framöver. I stället hittade jag en kortare artikel i Lärarnas Nyheter där några av hennes forskningsresultat presenteras kortfattat. I mitt sökande efter matematik för döva elever fann jag även denna databas med ”Tecken för matematiska begrepp”. Också ett material jag ska försöka hinna fördjupa mig i tillsammans med Jullan när vi planerar och spelar in fler filmer. Vad tycker ni? Tacksam för synpunkter och förslag på förändringar inför fortsättningen.
Uppdrag slutfört
Igår rundade jag av ett av mina uppdrag som kvalitetsutvecklare. Under höstterminen har jag stöttat processen att sätta igång arbetet med Verkstán – en sal på Navets skola där kreativitet, skapande och entreprenöriellt lärande ska få plats och utrymme. Uppdraget har varit av mindre karaktär och drivande i arbetet har två lärare på skolan varit. I går var det så dags för att avrunda höstterminens arbete och göra avstamp för salens framtid på riktigt. Detta gjorde vi under en två timmar lång workshop med lärarna på skolan. Programmet bestod av tre punkter:
1) Kort praktisk info om bl.a. bokning, budget och beställningar.
2) I mixade grupper, från olika arbetslag, fick lärarna i uppdrag att bygga en kulbana där en kula – på så lång tid som möjligt – skulle förflytta sig från stolssitsen till golvet. Varje grupp fick ett ”bygg-kit” med materiel och efter 30 minuters byggtid var det dags för uppvisning. Grupperna presenterade sin designidé bakom bygget och sen testade vi funktionen genom att ta tid på kulans väg från stol till golv.
3) Som avslutning fick grupperna diskutera entreprenöriellt lärande och förhållningssätt. Sina resultat fick de sen rapportera in i ett google-formulär. Lärarna fick också individuellt skriva ner egna undervisningsidéer som de kan använda Verkstán till. Resultaten av dessa avslutande övningar rapporterade jag i går kväll in till skolans rektor och därmed är min insats avslutad och uppdraget utfört!