Teckenspråkskurs

Sitter i biblioteket på Västanviks folkhögskola och har gjort tredje dagen av veckans teckenspråkskurs – nivå D. Huvudet är fullt av nya tecken – allt från världens länder till yrkesgrupper samt djur, träd och växter. Jag är mycket tacksam att jag som vuxen fått chansen att lära mig ett nytt språk och titta in i en ny värld och kultur som jag bara betraktat på avstånd tidigare. Att dessutom få åka på veckokurs till Leksand och Västanviks folkhögskola känns som lyx både med tanke på den fantastiskt goda mat som serveras och den möjlighet jag får genom mitt jobb till personlig utveckling.

20131127-191647.jpg

Tänkte försöka sammanfatta vad vi gjort hittills på kursen, mest för min egen skull och kanske för er där hemma på Tullängsskolan som läser min blogg och undrar vad jag och Amanda gör här uppe egentligen. Här kommer en sammanfattning:

I måndags värmde vi upp med bokstavering med strykning och assimilering av bokstäver. Svårt som tusan och handlederna var helt möra vid lunch. Vi tränade också perspektivbyte med hjälp av serierutor där vi skulle beskriva vad som hände på bilderna. Svårt och ovant att byta perspektiv beroende på vem jag skulle ”låtsas” vara. Tisdagen blev full av orala komponenter – några som jag kunde sen tidigare men också många nya som vi fick träna att använda i olika sammanhang. Vi fortsatte med topik och polysyntetiska tecken för att idag fokusera på att utöka vårt ordförråd och träna orala adverb. Mycket har vi hunnit med redan och mer blir det i morgon. Ska bli spännande och komma hem till Tullängsskolan och se vad som fastnat.

Avslutningsvis kommer här en presentation av mig på teckenspråk. Ni får ta det för var det är, men jag ser det som en liten digital dokumentation av min kunskapsutveckling i teckenspråk och var jag befinner mig just nu. Med tanke på att jag inte ens kunde alfabetet på teckenspråk när jag började på Riksgymnasiet för snart två år sen så tycker jag det går hyfsat:

 

 

PAR-modellen

PAR som i två kollegor, PAR som i Planering – Aktivitet – Reflektion.
Denna modell, PAR-modellen, har jag och min kollega Fredrik Bergman jobbat fram – fritt omarbetad efter G. Handal mfl – och använt i vårt uppdrag som Kvalitetsutvecklare på Glanshammars skola.

Syftet är att introducera en modell för kollegialt lärande som kan användas i vardagen,
t ex i klassrummet tillsammans med en kollega. Efter gemensam planering av en aktivitet där genomförande kollega sätter upp mål observeras sedan aktiviteten (aktivt eller passivt) av handledande kollega för att sedan reflekteras tillsammans. Sen tar man med sina erfarenheter och reflektioner in i nästa omgång och tar allt om igen och byter roller med varandra.

Använd den gärna i din vardag tillsammans med en kollega. Testa den i klassrummet, på mentorssamtalet, på utvecklingssamtalet, på föräldramötet… Variera kollega du arbetar med för att maxa utbytet i kollegiet.

20131122-205908.jpg

Smart språkande

Fredagens eftermiddag ägnades åt lärande tillsammans med kvalitetsutvecklarna med fokus på ”Smart språkande” med Annika och Hanna. Vi ritade våra egna självporträtt med våra språk och var de finns i vår kropp. Jag ritade ett svenskt hjärta, en indisk mage, ett kroppsspråk överallt, engelska i öronen som jag sen flyttade till ”engla-vingarna”, avslutade med bildspråket i ögonen och teckenspråket i händerna. Knasigt, visst, men en rolig och nyttig övning som vidgar vår syn på språk och synliggör hur våra språk skapar identitet. Alla mina KU-kamrater ritade och berättade om sina olika språk och under eftermiddagen dök det upp både tyska fötter, norska fingrar och ryska ben. Så här blev mitt språkporträtt:

20131116-224311.jpg

Senare fortsatte vi med en gemensam bildpromenad genom en illustrerad barnbok.
Vi tittade på bilderna, berättade vad vi såg. Gissade vad figurerna sa och tänkte. Klurade över vad som skulle hända härnäst och använde de fyra lässtrategierna: Den sökande detektiven, Den siande spådamen, Den nyfikna frågeapan och Den sammanfattande cowboyen med sitt lasso. Lärorikt må jag säga och redan i kväll när jag läste ”Mamma Mu får ett sår” för tjugosjunde gången med min 3-åring märkte jag skillnad i mitt läsande och hur vi tittade på bilderna på ett nytt sätt.

Andra halvan av fredagens eftermiddag hade vi besök av kommunalråd Thomas Esbjörnsson och programdirektör Marie Holm som gav oss återkoppling och reflekterade tillsammans med oss kring våra första fyra månader med våra kvalitetsutvecklaruppdrag. Det blev givande samtal med synpunkter och funderingar kring eventuella förbättringsområden men även många godbitar och exempel från vår vardag ute i kommunens skolor.