Sådärja, nu börjar sommarlovet sjunka in i kroppen och läslusten återfinna sig. Hittade följande böcker hemma eftersom min kära sambo beställt hem några läsex till sig själv och sin undervisning. Han är ju numera även behörig lärare i NO och Teknik för åk 4-6, grattis och bra jobbat älskling! Boken om varför himlen är blå hittade jag dock vid en klassrumsstädning på jobbet i våras. Många lättlästa böcker med fina bilder och pedagogiska förklaringar till naturvetenskapliga fenomen – precis vad jag behöver fylla på med inför kommande läsår då det blir Naturkunskap för hela slanten på min halvtid på Tullängsskolan. Sen är det ju en hel ny värld som öppnat sig när jag nu börjar komma underfund med Twitter på allvar. Där finns ju det utvidgade kollegiet och lästipsen haglar och jag läser artiklar om forskning och politik som jag aldrig hittat på egen hand. Så är du ännu inte med, välkommen till twitter och oss andra vetgiriga. Hoppas vi ses både där och här !
Månadsarkiv: juni 2013
Sommarlov
Då är det äntligen sommarlov! Eller egentligen heter det ju semester men sommarlov låter ju så härligt. Speciellt när man, som jag, haft en paus från lärarjobbet och haft semestertjänst under flera år. Jag trivs ju bättre än någonsin på jobbet och har massor med spännande uppdrag att se fram emot i höst men nu ska det njutas av ferietjänstens fördelar. Tillsammans med hela familjen dessutom, inte dumt alls att vara en lärarfamilj i dessa tider. Jag har några blogginlägg på kö i huvudet så jag kommer nog inom kort återkomma här men först ska jag varva ner lite och försöka landa efter en termin full av hårt jobb, många intryck och mycket lärande. Vi hörs, men nu väntar solstolen!
Uppskattning
Tack Vendela för sommarpresent och sommarhälsning! Brevet väntade på mig hemma i brevlådan när jag kom hem efter två dagars utbildning i Karlstad och jag blev så glad.
Nu väntar bara ytterligare en dags arbete innan sommarlovet tar vid. Jag längtar, det ska bli så skönt och en solig dag kommer jag kvittera ut en stor glass och njuta lite extra av ledigheten och sommaren.
Bryt ihop och kom igen
Det här inlägget är en del i min reflektion av läsåret som gått och också ett sätt att dokumentera min tacksamhet över mina tålmodiga kollegor på jobbet. Låt mig berätta. För ungefär ett år sedan fick jag veta att jag skulle få en mentorsroll till kommande läsår. En ny erfarenhet som jag gick in i med blandade känslor. Jag vände och vred på uppdraget och gjorde allt jag kunde för att mina mentorselever skulle få ett förtroende för mig så vi tillsammans kunde nå framgång. Men det var svårt och jag tvivlade på min kompetens. Jag minns att jag knackade på hos min rektor och ventilerade min frustration över situationen och min otillräcklighet. Jag gick därifrån utan svar men lättad över att få delat min känsla och där någonstans vände det. Jag hittade ny energi, fler infallsvinklar, nya metoder och samarbetspartners och vi började göra framsteg, tillsammans. Skönt!
Några månader senare så var det dags igen. Min mattegrupp spretade åt alla håll och jag höll på att tappa greppet. Återigen tvivlade jag på min kompetens och behövde hjälp och någon att studsa mina tankar mot. Uppgiven pratade jag med min kollega som undervisade en parallellgrupp i samma kurs. Dessutom pratade jag nästan sönder vår elevassistent som kände gruppen väl från andra sammanhang. Efter ett tag började jag ändå få en idé om vad jag kunde ändra på och vilket stöd mina elever behövde. Försiktigt ändrade jag lite här och där och sakta men säkert så såg jag en förändring. Fler elever hängde med i resonemangen och i slutänden nådde de flesta eleverna kursens mål.
Tänker att det är så viktigt att våga bryta ihop och komma igen. Så väldigt viktigt att ha ett tillåtande klimat i arbetsgruppen men också att ha ett stöd i detta från ledningen. Utan mina bollplank hade jag inte kommit vidare och nått de mål som jag nu kan bocka av. För att illustrera detta delar jag ett citat från Winston Churchill som dök upp igår på vår fortbildningsdag på Conventum:
Telefonkatalog
Funderar ju en del på framtidens lärande och lärare, det är ju liksom därför jag skriver här och delar med mig av mina funderingar, för att komma framåt i min utveckling. Diskuterade igår detta hemma med min sambo och vi funderade på vad som kommer hända i framtidens skola. Vi funderade t ex på om papper och penna kommer användas – inte så säkert. Vi diskuterade också senaste årens utveckling och drog oss bl.a till minnes när telefonkatalogen dunsade ner i brevinkastet och hamnade i bokhyllan eller på hallmöbeln för att lätt nås vid nummersökning. Vi frågade vår 6-åring om han visste vad en telefonkatalog är för nåt och som vanligt bidrog han med sin klokhet: Det är väl en tidning med telefoner i som man kollar i när man ska köpa en ny mobil. Ja samhället förändras och utvecklas, det kan vi vara säkra på och därför är jag glad att få vara med och fantisera om, utforska och utforma framtiden tillsammans med kollegor och elever. Telefonkatalogen må vila i frid.
En gammal pyramid
Vi rullar vidare
Utrullningen fortsätter under eftermiddagen på Conventum Kongress. Thomas Esbjörnsson, ordförande programnämnd Barn och Utbildning inleder eftermiddagen då vi tillsammans med Angelica Hedin, Utbildningschef Caperio och Christer Holger, The Learning Lab ska inspireras och introduceras till skolutveckling och IKT i undervisningen.
Utrullning
20 år sedan
En dag som denna kan jag inte låta bli att titta i backspegeln. 20 år sedan min egen student och idag slutar min första mentorselev sedan jag började arbeta som lärare igen. Vilken underbar dag! Vackert väder, glada elever, avslappnade lärare och framtiden hängandes i luften. Min dag för 20 år sedan var också fantastisk, men regnig!
Nu ska vi ut och titta på Tullängsskolans nybakade studenter! Grattis till Er alla!
Slutrundan
Minns ni pyramiden jag byggde? Idag kom den till användning när vi hade vår avslutningsaktivitet med alla elever: Slutrundan. I mitt arbetslag, Teknik & Handel, hade vi tema ”pussel” och hade tre stationer. Först skulle eleverna bygga ett ”T”, sen en kub och sist en pyramid. Tiden var begränsad och poäng delades ut som sedan summerades med tipspromenad och de andra uppdragen runt om på skolan. En härlig förmiddag tillsammans i solen fick vi men sen är det verkligen dubbla känslor nu på slutet. Som vår rektor sa när vi avrundade läsåret idag, ”en del ansikten kommer ni aldrig mera se efter idag och andra kommer ni vara vänner med resten av livet”. Vemodigt.